potkani

27.12.2010 08:22

 

Pohlavní zralost

Potkaní mimina rostou rychle a rychle i pohlavně dozrávají, proto už kolem pátého týdne mohou být jejich zatím nevinné hry na páření korunovány "úspěchem", který by ale u tak mladé potkanice byl velkým hazardováním s jejím zdravím. Proto se musí potkani po odstavu, nejpozději v pátém týdnu, rozdělit podle pohlaví a samečci už k samičkám nesmí mít přístup.

  

Zabřeznutí

  Ideální věk pro první zabřeznutí je u samičky kolem čtyř až šesti měsíců. Pokud je starší, dochází k zúžení pánve a porod může být komplikovaný. Samice se z chovu většinou vyřazují po jednom roce života, porod starších samic je opět častěji provázen komplikacemi.Určovat ideální věk u samce mi nepřijde příliš nutné, často se udává, že kolem pěti měsíců jsou samečci agresivnější a že je lepší počkat déle, já se s tím ale nesetkala a myslím, že sameček starší tří až čtyř měsíců může být zařazen do chovu.

 

  Samička může otěhotnět zhruba jednou za pět dnů, takže se u ní pravidelně opakuje říje. Mimo toto období samička páření bude odmítat a nakrýt se nenechá. Ovulace sama o sobě je provokovaná, to znamená, že po kopulaci dojde k ovulaci. Takže teoreticky by samička otěhotněla kdykoli, i mimo říji, ale sameček by ji musel jedině znásilnit - ona sama ke styku mimo říji nesvolí. Samotné páření je z lidského pohledu neuvěřitelnou rychlovkou (na druhou stranu se několikrát opakuje).

 

  Že se povedlo můžete poznat v náznacích už po pár dnech, pokud je samička velký raubíř, tak se trošinku zklidní a skoro bych řekla že zdůstojní, začne víc žrát, to je nepřehlédnutelné a časem se jí bude zvětšovat bříško, které ke konci těhotenství bude dosahovat úctyhodných rozměrů. Ke konci březosti začne stavět hnízdo a tak trochu křečkařit jídlo víc, než je obvyklé. :-)

 

 Porod

   K porodu by mělo dojít 21 - 25 den březosti a měl by trvat zhruba 1 - 2 hodiny. Začíná vyloučením malého množství krve ( může to být kapička, ale může jí být i víc a je to pořád normální). Samička se prohýbá natahuje a je na ní vídět, že má stahy. Po chvíli začnou lézt miminka na svět. Samička si pokaždé sedne a předními tlapkami a zoubky miminku pomáhá ven. Toto je důležitá fáze, jelikož je pro samičku nejbolestivější a miminka by se v porodních cestách nikdy neměla zdržovat příliš dlouho. Po narození samička sežere plodové obaly a mládě důkladně očistí.

 

Po porodu

Až se narodí všechna mláďátka ( bude jich nejspíše 4 - 10, ale horní hranice může být i podstatně výš), začne je samička kojit a zahřívat. Jejich původně tmavá bříška (jsou viditelné výkaly z prenatálního období) se začnou  proměňovat v růžová s bílým váčkem vypitého mlíčka po levé straně.

                                 na fotografii můžete jasně vidět bílý váček, důkaz, že mláďátko pilo mlíčko

Toto je velmi důležité a umělý odchov mláďat, která nedostala toto první "mléko" - tzv. mlezivo, je prakticky nemožný. Mlezivo je tekutina, kterou samička má pár hodin po porodu. Obsahuje víc vody, vitamínů a hlavně imunitních látek a dokáže vypudit výkaly ze střev. Až jsou všechna mláďata nakrmená, samička si k nim nejspíš lehne a dá si šlofíka. Mně se osvědčilo nabídnout jí v tento okamžik trochu bílého plnotučného jogurtu s rozmíchaným cukrem. Posílí ji to a zároveň bude jogurt stimulovat tvorbu mléka. Samička bude mimina kojit zhruba další tři až čtyři týdny, takže nezapomínejte, že potřebuje hodně kvalitního jídla.

 

  Vývoj mláďat

 

mláďátka se rodí slepá, hluchá, naprosto holá a bezbranná, jejich závislost na matce je proto totální.

 

1.den

mimina jsou růžové pískající kuličky, u nichž je nejdůležitéjší, aby se napili mleziva (kolostrum)

Už první den poznáte barvu očí - očička přes kůži prosvítají a jestli jsou tmavá nebo červená prostě vidíte a lze poznat i pohlaví, protože samička má pohlavní a řitní otvor mnohem blíže u sebe. Zkušenější chovatelé už také poznají, jedná-li se o rexe. Poznat jdou i fuzzové a velveteeni.

 

3.den

náznakově lze rozeznat zbarvení potkanů, vousky už jsou pěkně vidět..

 

5.den

Zbarvení už je pěkně vidět, ouška se nám pomalu probouzejí k životu. Také lze 4- 5 den rozeznat standardy od dumbíků.

 

8.den

mimča už jsou pokryta krátkou srstí

 

14.den

mimoši začínají pomalinku koukat na svět, zdrhají mamině z hnízda a ochutnávají pomalu její papání, ona je ale bude zatím snášet zpátky a průzkumy jim moc tolerovat nebude ( nechá je asi ve třech týdnech, protože už to prostě nebude zvládat). ;-))

 

asi měsíc

mláďata už jsou hodně samostatná, matka je přestává kojit.

 

umělý odchov

odchovat mláďata potkana, kteří nemají maminku je extrémně těžký úkol, který je u mláďat, která nepila ani jednou, téměř nemožný - většinou uhynou na katar střev, nebo nějakou infekci. Ideální je, pokud se vám podaří dát mláďata jiné samičce, která kojí - čím menší věkový rozdíl mezi mláďaty bude, tím líp. Často je pak bude nutné přikrmovat, obzvlášť, má-li náhradní mamča početný vrh, ale zbytek práce obstará ona. Nemáte-li možnost adoptivní maminky, můžete se pokusit o odchov sami, ale naděje na úspěch je velmi malá, obzvlášť, jsou-li mláďata skutečně novorozenci. Takže, musíte je držet v teple ( sami to nezvládnou), zhruba 23 °C bude ideálních, zkuste vymyslet nějaké zahřívadlo, ale pozor, ať je nepřehřejete. Krmit je nutné každé dvě hodiny, po nakrmení vatovým tamponem navlhčeným v teplé vodě masírujte opatrně bříško a zadeček ( jinak se nevyprázdní) a také celé mládě otřete, samička to také dělá. Čím krmit, to je otázka. Celkem často se chválí směs neslazeného kondenzovaného mléka s vývarem z ovesných vložek s trochou žloutku. Já si myslím, že vůbec není špatný ani sunar rozředěný vývarem z ovesných vloček. Mládě krmíme pomocí kapátka do oči, nebo injekční stříkačky ( bez jehly, ideální jsou ty na inzulin), stříkačka chce vetší zručnost. Nedoporučuju mláděti cpát jídlo přimo do pusinky, i když mu ji nakrásno vypáčíte. Vnesete víc jídla než mládě snese a ono ho vdechne do plic a udusí se. Spíš doporučuji malé množství potravy kápnout ke koutku úst miminka.

     ...Vypiplat opuštěné potkaní miminko je nesmírná dřina, ale povést se vám to může a ten pocit bude k nezaplacení. :-)

 

Komplikace při porodu

Nejhorší je, že pokud s chovem začínáte a čekáte první mimina, tak vůbec netušíte, co se bude dít, jak to bude vypadat a co už je špatně a co ještě ne. Přiznejme si, že pokud samici, která rodí standardně, vyrušíte a poženete s ní na veterinu, protože se vám něco nezdálo, tak jí to taky pořádně ublíží...Pokuste se vytvořit naprosto ideální podmínky pro vaši samičku a komplikace tak snížíte na minimum, potkani jsou skvělé mámy a porod u nich většinou bývá v pohodě. Nechte ji zabřeznou v ideálním věku 4 až 5 měsíců a to pouze v případě, že je silná, zdravá a váží kolem 300 gramů. V době březosti ji nestresujte žádnýma novinkama, příbytek jí vyčistěte nejpozději pět dnů před porodem a dobře ji krmte. Hodně zvyště příjem bílkovin a vápníku - vajíčka, bílé maso,...dopřávejte jí dost vitamínů a minerálů. Pokud vám nezabřezla samička příliš mladá, nebo naopak příliš stará, bude riziko komplikací malé. Popíšeme si zde hlavní problémy, které mohou nastat.

1.) u samičky došlo ke krvácení, ale porod se nerozběhl

           -porodní cesty mohou být ucpány příliš velkým nebo mrtvým mládětem, samičku sledujte a nebude-li se do dvou hodin nic dít, vemte ji na veterinu, obzvlášť, pokud krev měla tmavou, nebo až nahnědlou barvu.

 

2.) samička hodně krvácí

           -pokud se porod rozběhl, je relativní, jestli je krve opravdu tolik. Krev porod provází, u každého mláděte se jí trochu objeví, samička krvácí před porodem a často i chvilku po něm, já to beru tak, že co je do čajové lžičky, to je v pohodě. Mnohem víc záleží na tom, jak krev vypadá, pokud je hodně tmavá, až hnědá, může to signalizovat mrtvé mládě.

3.)samička se prohýbá, natahuje, má stahy, ale mládě nikde

          - pokud už jsou nějaká mláďata venku, může to opět znamenat ucpání porodních cest, pokud se samička bude snažit mimi porodit a nic, musíte na veterinu

4.)mládě je vidět, ale jeho vypuzení není úplné

         -tento stav je podle mne hodně nebezpečný, protože samičku velmi vyčerpává. Nejbolestivější a nejnáročnější fáze je pro ni vždy právě ta, kdy mláďata prochází porodními cestami, proto by se zde neměla příliš zdržovat. Pokud to trvá opravdu dlouho, můžete samici zkusit pomoci, ale velmi! opatrně. Jednou rukou ji zlehka přidržujte a druhou uchopte mládě a velmi jemňounce jej zkuste vytáhnout - v žádném případě jej netahejte silou, pokud to nepůjde, budete nejspíš muset navštívit lékaře.

5.) samice vypadá, že je porozeno, ale něco se vám nezdá

        -jistě, řiďte se instinktem, pokud vám přijde, že v samici mohlo ještě zůstat mládě ( zřejmě by bylo mrtvé a samici nedávalo signály, že chce ven), ale klidně to udělejte i jako prevenci, asi hodinu až dvě po porodu maminku opatrně vezměte a zlehka jí prohmatejte bříško, zapomenuté mládě by bylo cítit jako zatvrdlinka někde v bříšku. Pokud by tam skutečně bylo, musí jej lékař vyndat dřív, než nastanou rozkladné procesy, které by mohli vést k sepsi a úhynu potkanice.

6.)samice začne kvácet, nebo je velmi apatická, vypadá nezdravě, nemá o nic zájem

       -samice, u níž proběhl porod naprosto v pohodě a příliš ji nevyčerpal, bude již pár hodin po něm velmi podobná jako byla před ním, klidně bude chtít na špacír mimo svůj příbytek, na oddech od pištících mimin. Ráda se s vámi pomazlí a pošmákne si na něčem dobrém. Pokud je ale apatická, nebo dokonce i několik hodin (nebo i dní!) po porodu začne krvácet a nevypadá moc dobře, je lepší vzít ji na veterinu, mohlo by to být zase nějaké zaseklé mládě a samička může umřít i hodně dní po porodu, takže by si člověk neměl oddechnout hned, jak jsou mimoši venku.

 

 

Kdy vůbec mít chov

lidé většinou mají potkana jako domácího mazlíčka a nemají potřebu, aby měl mladé. Rozhodně se neřiďte názory, že každé zvíře má právo mít jednou miminka, to je hloupost, potkanice bude naprosto šťastná, i když je mít nebude, pokud se jí budete věnovat tak, jak zaslouží. Rozhodně nechtějte chov pro peníze, je to vůči potkanům kruté a neetické a kdyby vás tohle neodradilo, tak vám můžu říct, že na tom nevyděláte. Správný chovatel má mimina, protože mu na potkanech záleží a chce vychovávat povahově zdravé a krásné jedince v pěkných barvičkách. Miminka potřebují spoustu péče a mít mláďata bude náročné i pro vás, musíte jim najít nové domovy a opravdu by to neměl být zverimex, je to pro ně téměř jistě rozsudek smrti. Musíte proto být připraveni, že pokud mladé neudáte hodným lidem, necháte si je a poskytnete jim plnohodnotný život vy. A to je velký závazek, nezapomínejte na to. :-)