potkani

27.12.2010 01:49

Krmit potkana je vlastně velmi snadné. Potkánci spapkají téměř cokoli a na nás zůstane jenom zajistit, aby jedli aspoň trochu zdravě. Naši potkani nemají rádi zrní a mohou-li, rozhodně se mu vyhnou. Já osobně si myslím, že kupované krmné směsi zrní potkan vůbec nepotřebuje a když je mít nebude, nic se nestane.  Jen je nutné je rozumně nahradit...(slunečnice, oříšky, kroupy, ovesné vločky,.....)    

Pro naše potkánky si jídlo připravujeme sami a i když je to možná náročnější, rozhodně je to chutnější (a to, že potkan jí s chutí, rozhodně poznáte). U nás jsou velmi oblíbené směsi na drobno nakrájeného sýra a vařeného vajíčka, přidat můžete (jeden)plátek šunky, nasekaný tvrdý rohlík a trochu mlíčka.

Velmi oblíbená je u nás take směs vařené rýže s kuřecím masem, kousky mrkve, okurky a zelí.

Dále připravujem směs vařených vajíček, krup, ovesných vloček, oříšků (holky mají moc rády mandle,ale dáváme max 6 kusů pro 3 potkany), nadrobno nasekaného salátu (příp.zelí) a mírně povařených těstovin (někdy potkani jí i syrové, našim nechutnají, tak je asi 4 minutky povařím).

Toto je takový náš typický základ vařené směsi. Je tam zelí, kroupy, ovesné vločky (můžou se zakapat slabounkým výluhem kvalitního čajíku, naši mají moc rádi, ale nedělám rozhodně pokaždé), suchar (vícezrnný, odtučnělý, lidský), směs mírně povařené rýže a těstovin a maso...v tomto případě je to ryba, většinou dávám kuřecí. Maso střídám s vajíčkem, jen velmi výjimečně najdou ve směsce oboje. Podle chuti a toho co zrovna je doma přidávám mrkev, kukuřici, hrášek, salát,....

 

Když čas nedovolí připravovat se s domácí pochoutkou, určitě potkánky potěšíte konzervou pro kočky nebo psy. Často mají rádi i granule, které se trochu rozmočí v mléce. Jako pamlsek, který ale zasytí, se hodí všechny možné sušenky pro psy, kousek sýru, ale poslouží i tvrdý chleba :-)

 

Zeleninu a ovoce určitě podávejte také, ale potkánci se obzvlášť na zeleninu nejspíš budou tvářit jako na zákusek, než jako na hlavní chod. Každopádně čím víc do nich dostanete zeleninky, tím líp. ;-) U nás se hodně osvědčila mrkev a jablko. Například banán nebo mandarinku, což je většinou pochoutka, naši potkani nejí...ale určitě je občas zkuste. :-)

 

Obzvláště těhulkám a potkanicím těsně po porodu přijde k duhu bílý smetanový jogurt, klidně i s trochou cukru (lepší je glukopur, pokud ho doma najdete, nebo zavčas koupíte ;-)). Během kojení potkanici přidáváme mimo normální jídlo nadrcený piškot rozmočený v mléce, případně ovesné vločky s mlékem (nebo bílým jogurtem). Většinou je za to vděčná, i když za normálních okolností mléko ráda nemá. Podporuje to tvorbu mléka a dodává hodně vitamínů a minerálu. Množství, které dáváme je asi polévková lžíce na den.

 

Oblíbené u nás jsou ovesné vločky, kroupy, rozinky, dýňová semínka, kukuřice, oříšky, hrášek, slunečnice a sušené ovoce (neproslazované!)...tak trochu nimi nahrazujeme zrní, z něhož nám potkánci vždy akorát vyloví slunečnici. :-) Takže si z toho namícháme vlastní směsku, potkánci k snídani dostanou něco vařeného a k večeři plnou misku této směsi...

 

Naše krmná směs (bohužel tam chybí ještě kukuřice hrášek a rozinky, ale jinou fotku nemám o-:) :

 

Vždy myslete na to, že potkaní strava by (snad až na kojící samičky) měla obsahovat opravdu málo tuku - asi 4 - 5 % v sušině, takže s oříšky, slunečnicí apod opatrně. :-)

 

Samozřejmě přístup k pitné vodě je základ, který musí být vždy dodržen.

 

Jinak je dobré řídit se selským rozumem, potkana nepřekrmovat, ale ani netrápit hlady, prostě rozumně...

 

Rozumné pamlsky, které potkánek může dostat v malém množství každý den jsou: piškoty ( 1 na potkana), jogurtové dropsy, bílý nedoslazovaný jogurt, sušenky pro pejsky, burizony, cornflakes (nedoslazované, neochucené), kousky ovoce, pampeliška a tráva(nedělejte to, nemáte-li opravdu bezpečný zdroj, ať si domů nedonesete parazity), kousek sýra, pár slunečnicových semínek, tvrdé pečivo (chléb, rohlík, naši mají rádi grahamové pečivo),...

některé námi oblíbené pamlsky:

Obzvlášť po té kosti se můžou utlouct, je primárně určená pro pejsky, ale potkani si s ní hravě poradí, jsou na ní nechané kousky masa a je to mňamka, která navíc brousí zoubky. :-)

 

K hodně nezdravým pochoutkám, které by potkánci měli dostávat velmi výjimečně, jako opravdu velkou odměnu patří: čokoláda1), lidské sušenky, ochucované jogurty, zmrzlina, cukroví ( na Vánoce naši vždycky dostanou po půlce nějakého kousku, který je nejmíň přeslazený, většinou prostě každá půlku lineckého kolečka) a vůbec všechno s vysokým podílem tuků, soli, nebo cukru.

Zakázaný je: Kofein, alkohol, energetické nápoje, chinin (tonic),...ono by člověk řekl, že by si to stejně nevzali, ale já mám zkušenost, že moc rádi. Naši potkani jak vidí na stole něco k pití, hned mažou ochutnat. Takže to teď řeším tak, že v hrnečku najdou buď vodu, nebo slabý neslazený čaj...to je taky jejich velká pochoutka...Jednou jsem nechala na stole sklenku s pivem a samička si pořádně přihnula,než jsem k ní doběhla,takže opatrně, potkanům chutnají i věci, co by moc baštit neměli. ;-)

1)hlavně u čokolády se chovatelé často přou, jestli je možné občas kousek dovolit, napsala jsem několika veterinárním lékařům, jestli je možné dát potkanovi čtvrt čtverečku čokolády asi jednou za měsíc.....odpovědi:

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že potkani jsou víceméně všežravci, tak čtvrt čtverečku
čokolády jednou za čas jim zcela určitě neublíží. Ovšem doporučuji mléčnou,
ta obsahuje nejméně potenciálně nebezpečných látek.

 

Dobrý den. Myslím, že jednou za měsíc to v nepatrné dávce neublíží.
Mějte se fajn

 

Dobrý den,

záleží na kvalitě čokolády a zdravotního stavu Vašeho potkana, čokoláda je
plná potencionálních alergenů. V zásadě mu čokoláda v tomto malém množství
neublíží, ale mít jí nemusí.

  ..............takže bych řekla, velmi s rozmyslem :-)