Potkani

26.12.2010 19:05

Ještě před koupí potkánka musíte mít promyšleno, kde ho ubytovat. Rozhodně nepočítejte s tím, že ho můžete nechat třeba i už ochočeného volně běhat přes noc po pokoji, to by vybavení vašeho pokoje nemuselo přežít. :-) Potkan má poměrně ostré a silné zoubky, které se bude snažit použít k úniku z příbytku a prozkoumávání okolí. S tím je nutno počítat při hledání příbytku.

 

Základní možnosti jsou vlastně dvě - klec nebo akvárium, přičemž klec má tu výhodu, že je vzdušnější a poskytuje potkanovi větší příležitosti ke šplhání. Na druhou stranu musí být dost pevná a mříže v dostatečně malé vzdálenosti od sebe. Navíc potkani nesnáší průvan, takže u klece si dejte pozor, kde ji umisťujete. U akvária je důležité víko, které musí pevně sednout a být vzdušné - ideální je drátěná mřížka, nejlépe vyrobená přímo na rozměry akvária. Pokud si ale můžete vybrat, volte raději klec, přeci jenom je pro potkánky lepší.

 

Ideální klece pro více potkánků :

Large FP je opravdu velmi prostorná a taky drahá klec, pořídítě ji asi od 4000 Kč, rozměry: 80x75x86

 

Freddy 2 je klec slušných rozměrů, z dobrého materiálu, oblíbená mezi chovateli potkanů. Freddy je taktéž poměrně dražší, pořídíte ji asi od 2200 Kč, rozměry: 80x50x63

 

 Klec fretka velká má rozhodně přijatelnější cenu, ale zas je v základní výbavě bez příslušenství, na druhou stranu je ale mnohem větší než Freddy.Cena : 1200 Kč, rozměry : 100x55x80

 

Akvárium naší výroby: cena asi 400 Kč, rozměry: 50x50x50 cm, zatím je v něm jeden potkaní kluk, rozměry odpovídají max pro dva potkánky.

 

Nepodceňujte velikost, takové potkaní mládě, které má dost místa i v přepravce, bude do měsíce mnohem větší a musí mít dost místa. Minimální rozměry příbytku by rozhodně neměly být menší než 50 cm na šířku a o něco méně na výšku a délku. Samozřejmě čím víc, tím lépe. Potkani rádi šplhají, proto v příbytku musí být nějaká členitost. Ideální jsou terásky, větvičky, záleží jen na vaší zručnosti. Vodu můžete dávat do misky, ale upozorňuji na to, že potkani ji rádi vylévají nebo zahazují podestýlkou. Měla by být tedy dostatečně stabilní a těžká. Klasické pítko pro potkany je také možné, pokud ho potkánek už zná. Misku s jídlem příliš neužijete, protože potkani vám budou jídlo stěhovat po celém příbytku.

 

Domeček mají potkánci rádi, sice není nezbytný, ale určitě je potěší. Nezapomeňte při jeho výrobě počítat s rozměry dospělého potkana, samečci bývají podstatně větší než samičky a mají třeba i skoro 30 cm na délku. Pokud nemáte klasickou potkaní budku, pořiďte mu na strop příbytku houpací postýlku ze šátku, který přivážete v rozích na mříž. Do jednoho dostatečně velkého příbytku můžete ubytovat spolu více potkanů stejného pohlaví, pokud se jedná o jedince mající přátelské vztahy. Ovšem pozor - přestože potkani jsou sociální zvířata, mohou se vyskytnout i jedinci, kteří se s druhými potkany nesnesou.