koupě by neměla být to nejsnazší...

26.12.2010 14:28

Zajít do obchodu a vybrat si tam křečka za 40 korun nebo morče za stovku... je to možná až moc snadné a lidi občas zapomínají, že vlastnit zvíře je velký závazek. Člověk by si měl odpovědět na pár otázek a aspoň na ty zásadní odpovědět ano, než se pro zvířecího kamaráda rozhodne. Nejdůležitější je mít rád zvířata, nového člena rodiny nechtít jen pro okrasu, pro předvádění se před známými, nebo prostě proto, že nás nějaká chlupatá kulička nadchla a my teď nemyslíme na nic jiného. Zvíře musíte milovat, přijmout ho za člena své rodiny a tak se k němu také chovat... Na druhou stranu si myslím, že pokud na tyto otázky odpovíte ano, máte právo doma nějaké zvířátko mít, a určitě se najde druh, který pro vás bude vhodný.

  Pak se musíme řídit aspoň trochu tím, jak jsme na tom - kolik máme času, peněz, ale u některých zvířat třeba i kondice. :-) Chcete-li rozumný kompromis mezi hodně náročným pejskem a přece jenom ne moc přátelskýma rybičkama, zřejmě vás dříve nebo později napadnou hlodavci a jim podobný chlupatý kuličky rozumných rozměrů a nároků. Potom máte na výběr z velkého množství zvířátek a můžete volit ten druh, který se k vám bude nejvíc hodit.

  Stručně si tedy řekneme, co můžeme od jednotlivých často chovaných druhů očekávat za chování, ale také za nároky.

             Myšky

začínám s nimi, protože si myslím, že jsou přeci jen nejméně náročné na chov a budou se tak hodit k lidem, kteří mají málo času a místa. Myšky jsou společenská zvířata a pokud na ně nemáte čas, chovejte aspoň dvě, určitě je to potěší. Potom ale vybírejte dvě samičky, podle mě je to lepší varianta než dva samečci, protože samičky, když nic jiného, mnohem méně zapáchají a jsou obecně čistotnější. Páreček opravdu nedoporučuji, chovatelské tempo, jaké byste tím získali, by bylo vskutku neuvěřitelné. ;-)

 

           Křeček

křečci a křečíci jsou stvoření roztomilá a také poměrně nenáročná, na rozdíl od myší je lépe křečky chovat odděleně, neřekla bych, že by se měli nějak moc rádi a v přírodě jsou to celkem samotáři. U křečíků už to tak horké nebude, ti se snesou mnohem líp, ale pozor na pohlaví, ať vám doma nevznikne zvěřinec. :-) Mně vždycky přišlo, že největší nevýhodou křečka je, že opravdu vylézá rád na noc a přetěžko se mu tento režim mění... výhoda oproti myškám je, že jsou mohutnější a víc přátelští.

 

            Morče

 

morčátka jsou ideální pro děti. Mají rozumný rozměr, jsou hebcí a "plyšoví" a moc hodní, morče jsem skutečně ještě nikoho kousnout neviděla (na rozdíl od zvířátek výše). ;-) Dokonce se domnívám, že je dobré děti hodně hlídat, protože občas, vše v tichosti, trpícím morčatům ubližují, často i nechtěně. Morče samozřejmě bude šťastné, když bude mít morčecího kamaráda, ale já si myslím, že bude naprosto v pohodě i bez něj, když mu budete věnovat aspoň hodinku času denně. Morčátka rozhodně umí být nesmírně milí společníci, ale těžko je naučíte nějak poslouchat, naučit je na jméno je hodně těžké, byť ne úplně nemožné. Určitě se naučí zdravit vás při příchodu domů hlasitým pištěním. :-)

 

         Králíček

 

U králíku bude do značné míry platit to, co u morčat. Pokud chcete králíčka domů jako mazlíčka, dejte si pozor, ať si koupíte skutečně malého, zakrslého, ve zverimexech se občas dějí podivné věci a ze zakrslých beránků doma vyrůstají pětikiloví macci. :-) Králík už si nenechá všechno líbit jako morče a dokáže se ozvat, když se mu něco nelíbí. Chovatelé morčat prominou, podle mně se prostě králíci projevují chytřeji, než morčata, ale je to jen můj názor. Králící maji nepřetržité trávení a tak potřebují často bobkovat. Je proto důležité, naučit je chodit na záchodek, aby jste za nimi nemuseli pořád chodit a sbírat. Nevýhodou jsou už poměrně větší nároky na stravu a prostor, výhoda je nádherný vzhled, mazlivost a legrační chování, které králíci předvádí. Králíčci nejsou, na rozdíl od morčat, příliš vhodní pro děti, protože mají svůj rozum a pokud se jim ublíží, pamatují si to.

 

      Činčila

 

nemohu se nezmínit o této své velké lásce z dětství. Nádherný vzhled, sametová srst a příjemná, i když ne tak odevzdaná povaha činí z činčily skvělého kamaráda. Nevýhod je dost, ale pouze pro nezkušeného chovatele. Pro toho může být problémem náročnost na stravu (nebo spíš na její nutnou střídmost), opravdu silné zuby, které si poradí se vším, specifika ve výchově nebo zvláštnosti typu koupací píseček. Další nevýhodou může být i pořizovací cena, která roste někam lehce nad 1000 korun za mládě. Ale zvládnout se to rozhodně dá, odměnou vám bude super stvoření.

 

   Osmák degu

 

osmáci jsou neuvěřitelná stvoření, sice si nemyslím, že by se hodili pro děti, nejsou to velcí mazlové, ale hodí se rozhodně pro každého, kdo chce zvednout občas náladu pohledem na akční show. Jsou to vytrvale si hrající rošťáci, kteří mají nevyčerpatelný zdroj energie a jsou velmi inteligentní. Stejně jako u činčil se musí krmit s rozvahou a také mají hodně silné zuby, což může trochu komplikovat život začátečníkům, ale s trochou snahy se vše v pohodě zvládne. Jenom si skutečně myslím, že není dobré pořizovat si osmáka jako "hračku", nebo jako velkého mazlíčka, tím se asi nestane (i když neplatí to vždy). A také bych se přimlouvala za dva (ideálně samičky), jsou hodně společenští a aspoň ve dvou si víc vyhrají. :-)

 

    Potkan

 

tak svoje největší mazly jsem si nechala nakonec, jenom nevím, jestli nejsem příliš ovlivněná tím, že potkan je moje srdeční záležitost. :-) Já asi jako jejich největší výhodu vidím to, že jsou opravdu velmi inteligentní a často vás svou chytrostí a mazaností překvapí. Dají se nesmírně polidštit, zvláště budete-li mít jednoho a budete se mu opravdu věnovat. Jsou poměrně nenároční, jak na ubytování, tak na stravu (chutná jim prakticky všechno co vám). Mimo svůj příbytek jsou (obzvlášť samičky) velmi čistotní a rádi si hrají s lidmi, nechají se mazlit a ještě nikdy se mi nestalo, aby mě potkan kousl. Nevýhoda je rozhodně průměrný věk, který je díky laboratorní minulosti a tím způsobené náchylnosti k nemocem hodně malý, většinou kolem dvou let, a pak, snad, pro někoho, by mohla být nevýhoda prostě to, že je to potkan. To mi ale vůči nim nepřijde fér.

 

 

...............samozřejmě je mnohem více zvířátek, které můžete doma mít a budou to báječní přátelé, já se zde chtěla zmínit jen o těch, co spinkají povětšinou v kleci a mívají chlupy a zároveň s nimi mám chovatelskou zkušenost. Proto zde nenajdete například pískomily, nikdy jsem s nimi neměla tu čest, tak nevím... :-)

  

Nebyly nalezeny žádné záznamy.